Lebanese Street Bread Recipe

Wenn du in Beirut unterwegs bist und Hunger hast, brauchst du eigentlich nur mal ein paar Minuten auf der Stelle zu warten und es kommt einer der zahlreichen fahrenden Food-Stände an dir vorbei. Das war vor der großen Explosion am Hafen so und wird auch in Zukunft immer so sein. Einige dieser Street Food Stände haben sich auf Kaak spezialisiert – Das libanesische Straßenbrot.

Ich persönlich komme nie an dieser Köstlichkeit vorbei. Egal, was es vorher schon zu Essen gab, ich muss es zumindest immer mit nach Hause nehmen. Ja, in dem Sinne bin ich ein kleiner Hamsterer. Aber wenn man nur einmal alle paar Jahre im Libanon ist, sollte das erlaubt sein.

Kaak:

Das Tolle an Kaak? Wenn du dich nicht entscheiden kannst, ob du lieber einen Sesamring oder einen Bagel möchtest, bist du hier bestens bedient. Da hast du gleich beides auf einmal. Außen ist das Brot durch den Sesam schön knusprig und innen super fluffig. Und da Kaak auch ein bisschen aussieht, wie eine Handtasche, wird es auch gerne mal als Taschenbrot bezeichnet.

House & Home

Diese Variante von Kaak ist tatsächlich nur eine von Vielen. Kaak gibt es als Straßenbrot, als süßen Keks, als gefüllte Kekse, als eine Art Cantuccini und und und. Mit der Zeit werde ich selbstverständlich auch diese Rezepte mit dir teilen. Das Taschenbrot wird traditionell mit Olivenöl, Za’atar, Labneh und frischem Gemüse genossen. Du kannst es aber auch wie einen Bagel oder Brötchen ganz nach Belieben belegen. Ich liebe es total, Kaak mit einem guten Gouda und Tomaten zu belegen und Za’atar darüber zu streuen und das gefüllte Brot dann noch in den Sandwichmaker oder Paniniofen zu packen. Dazu dann eine Tasse gesüßten Schwarztee und ein paar Oliven. Es ist göttlich, wirklich!

Der Teig für Kaak ist super easy gemacht und geht auch schneller von der Hand als du vermutlich denkst. Bevor ich das erste Mal das leckere Taschenbrot zubereitet habe, hatte ich wirklich Respekt davor. Umso überraschter war ich, wie einfach es am Ende dann doch war. Bevor du aber direkt deine nächste Back-Session planst, musst du dich erst einmal auf die Suche nach dem Keimling der geheimnisvollen Felsenkirsche machen: Mahleb!

Mahleb ist ein Gewürz, das vor allem in Gebäck verwendet wird. Es hat einen ganz eigenen Duft und Geschmack. Am ehesten könnte ich es noch mit Mandel vergleichen. Aber keine Sorge, du musst keinen Felsen erklimmen, um an das Gewürz zu kommen. Jeder Orient-Supermarkt führt es und du kannst es auch ohne Probleme online kaufen. Daneben kommen noch ein, zwei Tropfen Orangenblüten- und Rosenwasser mit in den Teig. Wenn du magst, kannst du auch etwas Anis hinzugeben, musst du aber nicht.

Kaak Aka Kaaket El Asrounieh

In der Regel wird das Brot im Steinofen mit sehr hoher Hitze gebacken. Das geht zu Hause natürlich nicht. Aber keine Sorge, mein Rezept funktioniert perfekt im regulären Ofen. Es wird dadurch allerdings etwas dicker, als das Original in Beirut. Dort ist es zumeist dünner und etwas fester in der Konsistenz.

Kaak ist ein absoluter Klassiker des Libanons, wird aber auch viel in Syrien und in anderen Teilen der Levante gegessen. Was mir besonders daran gefällt? Neben dem köstlichen Geschmack ist Kaak für mich super abwechslungsreich und bringt immer sein eigenes, besonderes Aroma mit. Ich liebe es, den unteren Teil des Brots zu befüllen und den oberen Bogen zum Dippen abzureißen. Manchmal tunke ich den oberen Ring auch in meinen Tee. Aber wie du Kaak schlussendlich genießt, ist allein dir und deiner Kreativität überlassen. Schmecken wird es sicher so oder so.

Lebanese

Calories: 531 kcal | Carbohydrates: 71 g | Protein: 18 g | Fat: 20 g | Saturated Fat: 4 g | Polyunsaturated Fat: 8 g | Monounsaturated Fat: 7 g | Cholesterol: 7 mg | Sodium: 93 mg | Potassium: 333 mg | Fiber: 6 g | Sugar: 3 g | Vitamin A: 102 IU | Vitamin C: 0.002 mg | Calcium: 412 mg | Iron: 6 mgWhen in Beirut, if you purchase Kaak (street bread, or cart bread), you can ask the vendor to create a pocket in the purse and then sprinkle it with za'atar, sumak, or fill it with Halloumi or Cream Cheese. This is evidently the traditional way to eat this bread.

Man'ooshe Lebanese Flat Bread

I also loved reading about Kaak from A Taste of Beirut. I got on this obsession after Karen of Bake My Day introduced the Bread Baking Babes to this bread.

This recipe for Kaak creates an incredibly fluffy and light loaf. Karen warned the Babes that the dough is quite sticky, and recommended that we hold back on some of the water. I decided to add all of the water anyway, and was super happy with the results. In fact, it was r-e-a-l-l-y hard not to eat an entire loaf in one sitting.

Kaak

While eating it with butter is probably not the Lebanese tradition, I highly recommend it, especially when the bread is fresh and warm.

Lebanese Street Bread Stock Photos, Royalty Free Lebanese Street Bread Images

There are two recommended methods for shaping this bread. You can either shape the dough into a disk and use a teacup or large cookie cutter to cut a hole to create the purse handle, or you can roll the dough out into a log and wrap the thinner ends around to form the purse handle. I shaped the dough like baguettes, thinned out the ends, and then formed the purse handle by joining the ends together.

This bread is soft, light, and and fluffy, and incredibly flavorful. While this recipe requires only one rise, to develop even more flavor, you can add a second rise before shaping the dough.

Lebanese

Karen's recipe calls for buttermilk or regular milk. I decided to use buttermilk powder. If you use milk or buttermilk powder, just whisk it into the dry ingredients, and then add the equivalent amount of water into the wet ingredients.

Lebanese Pita Bread Recipe {4 Ingredient Quick Recipe}

Bottom line? This bread is out of this world. It's especially incredible the day that it's made. It also freezes well, and makes nice sandwiches the next day.

The Bread Baking Babes get together once a month to bake a special bread chosen by one of us. This month, the bread is Kaak, chose by Karen of Bake My Day. Be sure to check out the rest of the Babes' versions of the recipe, because there is no way we know how to obediently follow instructions!

Kaak/

I also loved reading about Kaak from A Taste of Beirut. I got on this obsession after Karen of Bake My Day introduced the Bread Baking Babes to this bread.

This recipe for Kaak creates an incredibly fluffy and light loaf. Karen warned the Babes that the dough is quite sticky, and recommended that we hold back on some of the water. I decided to add all of the water anyway, and was super happy with the results. In fact, it was r-e-a-l-l-y hard not to eat an entire loaf in one sitting.

Kaak

While eating it with butter is probably not the Lebanese tradition, I highly recommend it, especially when the bread is fresh and warm.

Lebanese Street Bread Stock Photos, Royalty Free Lebanese Street Bread Images

There are two recommended methods for shaping this bread. You can either shape the dough into a disk and use a teacup or large cookie cutter to cut a hole to create the purse handle, or you can roll the dough out into a log and wrap the thinner ends around to form the purse handle. I shaped the dough like baguettes, thinned out the ends, and then formed the purse handle by joining the ends together.

This bread is soft, light, and and fluffy, and incredibly flavorful. While this recipe requires only one rise, to develop even more flavor, you can add a second rise before shaping the dough.

Lebanese

Karen's recipe calls for buttermilk or regular milk. I decided to use buttermilk powder. If you use milk or buttermilk powder, just whisk it into the dry ingredients, and then add the equivalent amount of water into the wet ingredients.

Lebanese Pita Bread Recipe {4 Ingredient Quick Recipe}

Bottom line? This bread is out of this world. It's especially incredible the day that it's made. It also freezes well, and makes nice sandwiches the next day.

The Bread Baking Babes get together once a month to bake a special bread chosen by one of us. This month, the bread is Kaak, chose by Karen of Bake My Day. Be sure to check out the rest of the Babes' versions of the recipe, because there is no way we know how to obediently follow instructions!

Kaak/